Wat is Hypnose en hoe voelt dat?


De definitie van hypnose

Hypnose (uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen.

Wat is hypnose

Hypnose klinkt nog steeds "vreemd" of "eng" voor vele mensen, maar het is in feite iets heel natuurlijks en normaal. Van nature zijn we bijna dagelijks wel eens in "trance" maar we herkennen dat niet als zijnde hypnose; bijvoorbeeld wanneer je heel erg ontspannen bent, als we mediteren, of wanneer je in de auto gereden hebt maar bij aankomst je bijna niet meer kan herinneren dat je die hele weg afgelegd hebt. Je bent dan in feite in trance geweest, deze trance gaat samen met bepaalde hersengolven (Alpha en Theta hersengolven), in onze normale activiteiten gebruiken we Beta hersengolven. Hypnose is een geïnduceerde vorm van natuurlijke trance. Dat wil zeggen dat je door middel van/met de hulp van iemand van een normale hersenactiviteit (Beta) naar een meer ontspannen hersenactiviteit gaat (Alpha/Theta) die "trance" word dan Hypnose genoemd.Slaap je tijdens hypnose?

Het antwoord is NEE! Tijdens een hypnose ben je wakker en je behoudt 100% controle over wat er gebeurd.  Veel mensen denken foutief dat je tijdens hypnose in slaap bent, maar dit is dus zeker niet het geval. Je bent eerder in een diepe ontspanning. tijdens hypnose ben je wakker maar werken je hersenen op een andere golflengte; Alpha en Theta hersengolven. Deze hersengolven zorgen ervoor dat je heel vatbaar bent voor veranderingen waar jij zelf voor gekozen hebt.Wat is dat dan, in hypnose zijn?

Die diepe ontspanning noemen we ook hypnose. Om veranderingen aan te brengen in je onderbewustzijn is het nodig om "in trance te zijn/ in Alpha/Theta staat". Er zijn verschillende stadia van trance:

* Beta; De bewustzijnstoestand die we allemaal kennen is "de normale waaktoestand/bewustzijn" In deze toestand zijn we gedurende de dag wanneer we bezig zijn met onze dagelijkse activiteiten en bezigheden. 

* Alpha; Daarna hebben we de "lichte hypnose". Deze kennen we eigenlijk ook allemaal. Deze lichte vorm van hypnose bereik je zelf wel eens tijdens het dagdromen, wanneer de tijd lijkt stil te staan, of als je auto aan het rijden bent en bij aankomst je bijna niet meer bewust bent van de weg die je hebt afgelegd en alle handelingen die je gedaan hebt.

* Beta/Alpha; De "middelmatige hypnose" bereik je door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen, zoals meditatie. Je bewustzijn is op dit moment ingeperkt en je onderbewustzijn is toegankelijk voor positieve suggesties (veranderwerk).

* Alpha/Theta; De beste hypnose situatie, oftewel de beste manier om veranderwerk toe te passen op het onderbewustzijn, is wanneer we in "diepe hypnose" zijn. Dit bereiken we door ontspannings-- en verdiepingstechnieken. Wanneer je in diepe hypnose bent, ben je uiterst geconcentreerd, is je bewustzijn zeer sterk ingeperkt en is je onderbewustzijn zeer goed toegankelijk voor veranderingen.


Let wel; het "veranderwerk" en de positieve suggesties zijn enkel datgene wat jij wil. Als je wilt stoppen met roken gaan we jouw onderbewustzijn duidelijk maken dat jij vanaf nu een NIET-roker bent. Ik ga je dus niet kunnen laten kakelen als een kip ;-)

Wat gebeurd er precies tijdens hypnose?

Tijdens de hypnose is je onderbewustzijn toegankelijk voor veranderingen. Enkel veranderingen die jij vooraf besproken hebt, je moet deze veranderingen dus echt willen!

Gedurende ons leven vormt het onderbewustzijn zich door onze omgeving, onze opvoeding en onze gewoontes. Als je jarenlang een bepaalde gewoonte hebt, train je in feite je onderbewustzijn om deze gewoonte aan te nemen (als de enige/beste gewoonte/gedachte). Wanneer JIJ wilt veranderen is er altijd een deeltje in jou dat ervoor zorgt dat veranderen maar niet wilt lukken, simpelweg omdat jouw onderbewustzijn de nieuwe gewoonte niet wilt aannemen als nieuwe gewoonte. Je hervalt dus steevast in oude patronen. Hypnose zorgt ervoor dat jouw onderbewustzijn de verandering WEL aanneemt als nieuwe gewoonte/gedachte/situatie.

Hetzelfde geldt voor het hebben van angsten, trauma's, gedachten..... Ons onderbewustzijn heeft geleerd dat het zo is, dus als we iets willen veranderen omdat het ons belemmerd om te leven zoals we vanaf nu willen leven, is hypnose de beste en meest effectieve manier om dat te verwezenlijken.

Wat doet de hypnosetherapeut tijdens de hypnose?

Tijdens de hypnose ben jij in diepe ontspanning en luister je naar mijn stem. Zo geef ik je met mijn stem suggesties, deze hebben als doel het probleem waarvoor je komt op te lossen of veranderingen te maken. Een voorbeeld van zo’n therapeutische suggestie is het in de rust van de hypnose jou een andere gewoonte te laten aannemen of onderzoeken hoe een pijnlijke/angstige situatie anders beleeft zou kunnen worden, zodat je na de hypnose in een dergelijke situatie anders reageert. Zo kan ik je leren om niet meer te snoepen als je je verdrietig voelt, of spinnen niet meer eng te vinden. Je krijgt na een hypnotherapie sessie vaak een geluidsopname mee van de hypnose waarmee thuis geoefend kan worden in de vorm van zelfhypnose.


Veelgestelde vragen over Hypnose

Hoe weet je of je onder hypnose bent geweest?

Loslaten is de eerste stap om goed onder hypnose te raken. laat het idee van de show hypnose helemaal los, want dat is niet wat er in de praktijk gebeurd. Voelde je je tijdens een sessie bijvoorbeeld "zwaar", alsof je aan de zetel geplakt was, heel ontspannen, geen besef van tijd, pijn en dergelijke? dan was je zeker goed in hypnose!

waar is hypnose goed voor?

Hypnose is goed voor zeer veel zaken! Denk aan stress, trauma's, verslavingen.

Wat kost 1 losse hypnose sessie

1 sessie kost 130 euro

Hoe kom je weer uit hypnose?

door midden van een goed "exductie" de therapeut telt bijvoorbeeld tot 5 en geeft jouw onderbewustzijn de opdracht om bij 5 weer klaarwakker helder en alert te zijn. Maak je geen zorgen, in mijn praktijk ben je veilig!

Hoe ga je in hypnose?

Door middel van een ontspanningsoefening en een inductie methode. Denk hierbij aan visualisatie oefeningen, tellen van 10 tot 1. Het is een heel aangename ervaring! Je kan het een beetje vergelijken met meditatie....

hoe lang ben je in hypnose?

bij een gemiddelde sessie ben je 30 minuten tot maximaal 1 uur in hypnose. tijdens een goede hypnose sessie heb jij zelf geen besef van tijd.

Gebeuren er gekke dingen tijdens een hypnose sessie?

Nee, als je komt voor een bepaald probleem, dan wordt er enkel aan dat probleem gewerkt. er gebeuren zeker geen andere of gekke dingen met jou tijdens een sessie.