Constant honger?

Constant honger? Leptine resistentie?

Leptine resistentie: dit is het en zo genees je het

Als je leptine resistentie hebt, reageert je lichaam niet meer goed op het leptine hormoon. Heb je altijd trek of honger? Dan kan het zijn dat je leptine resistentie hebt. In dit artikel lees je alle symptomen van leptine resistentie en vind je 7 stappen om het te genezen. P.s. De virtuele maagband onder hypnose maakt het je makke;lijk om leptine resitentie en een constant honger gevoel te verhelpen!

Leptine resistentie is één van de grootste oorzaken van dat je maar niet afvalt. Het zorgt er namelijk voor dat je continu honger en trek hebt, ook al heb je genoeg gegeten. Leptine resistentie kan zo leiden tot overeten en overgewicht.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over leptine resistentie, en wat jij kunt doen om het te voorkomen en te genezen.

Wat is leptine?

Leptine wordt ook wel het ‘verzadigingshormoon’ of ‘hongerhormoon’ genoemd. Leptine zorgt ervoor dat honger verdwijnt en dat je je verzadigd voelt.

Leptine wordt voornamelijk geproduceerd door vetcellen. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine er in je lichaam aanwezig is [2]. Dat is logisch: hoe meer vetreserves je hebt, hoe minder je lichaam hoeft te eten om te overleven.

Maar hoe kan het dan dat sommige mensen met overgewicht toch altijd honger hebben, ook al hebben ze meer dan genoeg leptine? Dat is waar leptine resistentie om de hoek komt kijken.

Leptine resistentie: systeem kapot

Leptine resistentie is een situatie waarbij je lichaam ‘doof’ is geworden voor het signaal van leptine [3]. Hierdoor heb je constant honger en heb je veel moeite met afvallen.

De symptomen van leptineresistentie zijn:

  • Altijd trek
  • Grote eetlust
  • Onverzadigbaar zijn
  • Geen zin om te bewegen
  • Overgewicht
  • Moeite met afvallen

Wat er gebeurt als je leptine resistent bent, is dat je brein denkt dat je lichaam uitgehongerd is, ook al heb je meer dan voldoende vetreserves. Je lichaam doet er vervolgens alles aan om maar zoveel mogelijk energie binnen te krijgen.

Het gevolg is dat je eetlust verhoogt: je hebt veel zin in zoet en vet eten, en hebt veel last van honger. Ook heb je geen zin meer om te bewegen en wordt je stofwisseling op een laag pitje gezet [4].

 Kortom: met leptineresistentie eet je meer en verbrand je minder. Hierdoor vliegen de kilo’s eraan en lukt het bijna niet meer om deze eraf te krijgen.

Leptine resistentie en afvallen: geen kwestie van wilskracht

Als je leptine resistent bent, is het niet een gebrek aan doorzettingsvermogen waardoor je maar niet afvalt [5]. Niemand is bestand tegen het oergevoel ‘honger’.

Minder eten is ook niet de oplossing tegen leptine resistentie. Je zult alleen maar minder leptine aanmaken en dus nog meer honger ervaren [6]. Onderzoek wees uit dat mensen die op een zeer caloriearm dieet werden gezet wel 39% minder leptine in hun bloed hadden, en hierdoor erg veel honger lijden.

Het is belangrijk dat de oorzaak van leptine resistentie bij de bron wordt aangepakt, zodat je lichaam weer naar leptine luistert. Lees hieronder wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen.

Leptine resistentie genezen in 7 stappen

Leptine resistentie genezen doe je voornamelijk met de juiste voeding. Leptine resistentie is namelijk meestal een gevolg van een ongezond eetpatroon en overgewicht [8]. Met de juiste voeding laat je je lichaam weer luisteren naar leptine. Hierdoor val je af, wat je lichaam ook weer extra gevoelig maakt voor leptine.

Start deze positieve cirkel van afslanken met de volgende tips:

1. Stop met geraffineerde suikers

Door suiker in je voeding drastisch te verminderen, laat je je lichaam weer luisteren naar leptine en verdrijf je de honger. Suiker verhoogt namelijk het slechte cholesterol in je bloed, de zogenaamde triglyceriden.

Deze slechte vetten blokkeren het signaal van leptine, waardoor het hongersignaal ‘aan’ blijft staan [9]. Je zet dit hongersignaal ‘uit’ door geraffineerde suikers en andere snelle koolhydraten te vermijden.

Onze tips:

  • Lees de verpakkingen en laat suikers links liggen
  • Stop met suiker in je thee of koffie
  • Vervang suiker eventueel door (pure) stevia als je toch een zoete smaak wilt
 Motivatieboost: Minder suiker eten zal even ‘afkicken’ zijn. Maar wees gerust: na een week is je lichaam al beter gewend en smaakt het eten en drinken zonder suiker ook lekker!

2. Eet meer eiwitten

Uit onderzoek blijkt dat eiwitten je lichaam gevoeliger maken voor leptine [11]. Aan de andere kant kan een voedingspatroon met te weinig eiwitten juist leptine resistentie veroorzaken [12]. Door meer eiwitten te eten verdrijf je dus de honger en blijf je langer verzadigd.

Eiwitten vind je met name in:

  • Vlees*
  • Vis*
  • Eieren
  • Kwark
  • Peulvruchten
  • Groenten zoals broccoli en spinazie

*Let op: niet al het vlees en vis is gezond! Verderop in dit artikel vind je een boodschappenlijst waar alle gezonde vlees- en vissoorten op staan.

3. Eet deze gezonde vetten

Omega 3-vetten werken ontstekingsremmend [13]. Dat is goed nieuws! Eén van de oorzaken van leptine resistentie zijn namelijk ontstekingen in je lichaam (waar je ze niet ziet), zoals ontstekingen in je darmen. Door meer omega 3-vetten binnen te krijgen, kunnen de ontstekingen genezen en kan je lichaam weer gevoelig worden voor leptine.

Omega 3-vetten vind je in:

  • Noten
  • Zaden
  • Vette vis
  • Schaal- en schelpdieren

4. Eet vezelrijk

Vezels verhogen je gevoeligheid voor leptine [14]. Ze houden de darmen gezond en gaan ontstekingen tegen. Met name oplosbare vezels zijn hier werkelijk kampioen in.

Oplosbare vezels vind je in havermout, bonen, linzen, kikkererwten en appels. Nog meer producten met oplosbare vezels vind je in de boodschappenlijst die je onderaan dit artikel gratis kunt aanvragen.

5. Kom in beweging

Raar maar waar: als je regelmatig beweegt (en dus meer calorieën verbrandt) zal je juist minder honger ervaren dan wanneer je op de bank blijft zitten. Beweging en sport maken je lichaam namelijk gevoeliger voor leptine [15].

Wees gerust: je hoeft geen marathons te lopen om je leptine hormoon te balanceren. Sterker nog, te langdurig sporten heeft een negatief effect op leptine en kan dit hormoon verstoren [16].

Fietsen, wandelen, regelmatig opstaan, huishoudelijke klusjes en af en toe een intensieve maar kortdurende workout (HIIT) in de sportschool zijn effectief tegen leptine resistentie.

6. Slaap voldoende

Ook een goede nachtrust maakt je lichaam gevoeliger voor leptine [17]. Slaap iedere nacht 7 à 8 uur. Vind je dit lastig? Volg dan de volgende drie tips op:

  • Ga eerder naar bed (cliché, maar dit werkt echt)
  • Zet één uur voordat je gaat slapen alle elektronica uit: de tv, de laptop, de tablet en ook je smartphone
  • Ga ontspannen naar bed, zodat je eerder je diepe slaap bereikt

7. Eet puur voedsel en vermijd bewerkte producten

Bewerkte producten werken leptine resistentie juist in de hand, doordat ze darmontstekingen kunnen veroorzaken. Vermijd deze dus.

Maar hoe herken je nu bewerkte producten? En wat zijn precies deze pure producten die je helpen bij het afvallen? Lees snel verder om hier achter te komen!

Wat moet ik eten tegen leptine resistentie?

Zoals je zojuist hebt gelezen kun je leptine resistentie voorkomen en genezen met het volgende voedingspatroon:

  • Hoog in vezels
  • Hoog in eiwitten
  • Hoog in gezonde vetten
  • Geen suiker
  • Geen snelle koolhydraten
  • Geen bewerkte producten

Wil jij makkelijk afvallen zonder honger gevoel? De virtuele maagband onder hypnose helpt je om jouw hongergevoel te overwinnen, leptine resistentie te verhelpen. Kies voor een verzadigd en voldaan gevoel via de hypnose virtuele maagband!

Bron: puurfiguur

Over de schrijver
Als hypnosetherapeute help ik mensen op weg naar een nieuwe en gelukkige leefstijl
Reactie plaatsen