NEAT micro fitness
Daphne
07/29/2022
3 min
0

Micro fitness, kleine beweegmomentjes

07/29/2022
3 min
0

Wat is NEAT en hoe maak je er gebruik van?

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Een moeilijk setje woorden voor een eigenlijk heel simpel concept. Een concept die jou kan helpen afvallen of gewoon meer kennis geeft over de werking van je lichaam. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je NEAT kunt toepassen in jouw leven.

Wat betekent NEAT nu precies?

Voor je gezondheid is het erg belangrijk dat je fysiek actief bent en daarbij gaat het niet alleen om sportief bezig zijn. Als Nederlanders staan we in de top waar het dagelijks ‘zitten’ betreft. Ook bij het zitten gebruik je energie om niet om te vallen, maar het zal duidelijk zijn dat dit niet echt veel voorstelt.

Wanneer we het over afvallen gaat, gaat het vaak over een calorietekort. Meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Om dat te creëren zul je of minder moeten eten, of meer moeten verbranden. Of een beetje van allebei.

Bij calorieën verbranden denken we al gauw aan sport. Maar NEAT gaat daar juist niet over. Met NEAT, Non-Exercise Activity Thermogenesis bedoelen we alle dagelijkse activiteiten naast het sporten. Het lopen naar het koffiezetapparaat, het halen en van boodschappen en de trap op- en aflopen.  

Het menselijk lichaam heeft veel overeenkomsten met een machine. Een machine die 24/7 aanstaat, heeft ook continu brandstof of energie nodig om te werken. Voor mensen is voeding die brandstof. Die brandstof wordt voor een groot deel verbruikt voor zaken die we iedere dag doen zonder er veel over na te denken.

Het is zelfs zo dat 10% van de brandstof die we dagelijks innemen al weer verbruikt wordt om te eten, kauwen en verteren. Behalve voor eten, gebruikt je lichaam rond de 60% tot 75% van de voedingsstoffen voor dagelijkse activiteiten. De rest is bedoeld voor extra bewegingen, zoals sport of bijzondere inspanningen.

De wisselwerking tussen fysiek en mentaal

Iedereen weet het wel: als je niet lekker in je vel zit, ontbreekt ook vaak de motivatie om iets te doen. Het omgekeerde is echter ook het geval, als jij lekker actief bent met je dagelijkse dingen, voel jij je prettiger. Dat heeft te maken met hormonen, maar ook met je mentale gezondheid

Bij sporten geldt hetzelfde effect, maar de meeste mensen sporten niet iedere dag. Door over het algemeen actiever te zijn, kun je profiteren van het effect op je mentale gezondheid. Het is niet voor niks dat je je na een wandelingetje rustiger en beter voelt.

Hoe kun je NEAT verhogen?

kun je NEAT verhogen zonder je hele leven overhoop te moeten gooien? Eigenlijk is dat heel simpel. De meeste Nederlanders zitten erg veel voor hun werk en in hun vrije tijd. Het is juist dan makkelijk om extra zaken te vinden waardoor je met heel gewone aanpassingen toch meer energie gaat gebruiken.

Hierbij kan je denken aan fietsend naar je werk gaan, lopend boodschappen doen, de auto iets verderop parkeren, geen liften gebruiken, dagelijks in huis opruimen, koffie drinken tijdens het wandelen en staand bellen. Allemaal dingen die geen tot weinig invloed hebben op je dagelijkse planning.

NEAT en voeding

Ons lichaam is soms een koppige machine. Als er voldoende brandstof is binnengekomen, volgt er een signaal dat het genoeg is geweest en dan hebben we geen trek meer. Maar we kunnen dat signaal ook negeren en gewoon dooreten.

Je lichaam vindt dat extra niet direct problematisch. Het slaat het eten op als reserve voor mindere tijden. Alleen die slechte tijden kennen we eigenlijk niet meer. We kunnen overal eten kopen en thuis ligt er altijd wel íets in de kast.

Teveel vetreserves zijn niet gezond en kunnen op termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Overgewicht is ook onplezierig, omdat het een actief leven kan belemmeren. En daarmee verlaag je NEAT.

Als het lichaam te weinig voeding binnen krijgt, zal activiteit worden vermeden als dat mogelijk is. Je voelt waarschijnlijk koud en moe en wilt het liefst met een dekentje op de bank zitten. Op die manier verlaagt je lichaam NEAT.  

De optimale situatie is dan ook om een gevarieerde en gezonde voeding te eten, zodat er voldoende calorieën beschikbaar zijn voor een actief leven en afvallen mogelijk is zonder veel extra inspanning.

Kun je afvallen met NEAT?

Met een actiever levensstijl kiest je voor een voor permanente verandering. En daarmee verhoog je NEAT voor een langere periode. Hiermee kan je dan ook afvallen en vervolgens op het juiste gewicht blijven, zonder dat er sprake is van grote schommelingen in je gewicht.

Het afvallen gaat zonder al teveel nadenken en stress. En zonder dat jij het gevoel hebt dat je daarvoor extreme inspanningen hoeft te verrichten of geen lekker eten mag. Klinkt dat niet ideaal?

NEAT berekenen

Hoeveel calorieën je precies verbrandt met NEAT is niet eenvoudig te berekenen. Het hangt vooral af van hoeveel je beweegt, maar ook van je conditie, je geslacht en je leeftijd. Kijk daarom eens goed naar je dagelijkse leven en bepaal hoe groot het aandeel van NEAT is in jouw dagelijkse beweegpatroon. Hoe minder je zit, hoe hoger het calorieverbruik door NEAT.

 

Hoe pak je het goed aan?

Begin met analyse van je huidige leefstijl. Hoeveel zit of lig jij per dag. Op welke momenten of activiteiten kun je makkelijk actiever zijn? Voer vervolgens een verandering door. Dat hoeft niet allemaal in één keer.

Uiteraard kan je de lijst in de loop der tijd aanpassen door nieuwe dingen toe te voegen, zaken te schrappen die je tegenvallen, of af te wisselen. Het is immers van belang dat het geen eenmalige exercities zijn, maar juist dingen die je zonder tegenzin doet en die dagelijks terugkomen.

 

Bron: https://drogespieren.nl/afvallen/wat-is-neat-en-hoe-maak-je-er-gebruik-van

 

Reacties