Helpt water om af te vallen
Daphne
02/16/2022
2 min
0

Helpt water om af te vallen

02/16/2022
2 min
0

Helpt water om af te vallen?

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water (al verschilt dit meer voor kinderen en ouderen). We verliezen voortdurend vocht uit ons lichaam door urine en zweet.

 

Water is essentieel voor een goede gezondheid, maar toch verschillen de behoeften per individu.

Hoeveel water je nodig hebt is afhankelijk van vele factoren, waaronder je gezondheid, hoe actief je bent en waar je woont.

Verschillende instanties geven vaak tegenstrijdige adviezen als het om water drinken gaat. Het Voedingscentrum adviseert mensen om 1,5 tot 2 liter water te drinken.

Buitenlandse gezondheidsorganisaties geven weer andere adviezen als het gaat om het aantal liter water drinken per dag.

 

De Amerikaans gezondheidsautoriteit (IOM) suggereert dat 3,3 tot 3,7 liter water per dag voor mannen voldoende is en bij vrouwen 2,7 liter. Deze vocht aanbeveling is inclusief het water dat in dranken en voedingsmiddelen zit (bron).

 

Naast verschillende instanties heb je nog gezondheidsgoeroes die beweren dat we de hele dag door water moeten drinken omdat we anders het risico lopen op uitdroging.

Zoals bij de meeste dingen hangt het af van het individu en zijn er veel factoren (zowel intern als extern) die uiteindelijk onze waterbehoefte beïnvloeden en bepalen. Iets waar ik later in dit artikel uitgebreid op terug kom.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

 

Helpt veel water drinken bij afvallen?

 

Kan je met veel water drinken sneller gewicht verliezen? Deze vraag wordt regelmatig gesteld.

Er zijn verschillende gezondheidsclaims als het gaat om afvallen en water drinken. Het zou je metabolisme verhogen en de eetlust verminderen.

Ik kan er vrij kort over zijn: glazen water drinken is een gezonde en eenvoudige manier om af te vallen!

 

Aangezien water calorievrij is, is het over het algemeen gekoppeld aan verminderde calorie-inname en gewichtsverlies. Dit komt voornamelijk omdat je dan water drinkt in plaats van dranken die vaak vol zitten met calorieën en toegevoegde suikers.

Om die reden is het ook belangrijk dat kinderen van jongs af aan worden aangemoedigd om water te drinken. Op die manier kan worden voorkomen dat ze het risico lopen op overgewicht.

 

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drinken van 500 ml water tijdelijk de stofwisseling stimuleert met 24-30%

 

Helpt koud water drinken met afvallen?

Het beste is om koud water te drinken als je wilt afvallen aangezien dit voor een groter thermisch effect zorgt. Het lichaam moet namelijk extra energie verbruiken om het gedronken water te verwarmen tot lichaamstemperatuur.

Water drinken ongeveer een half uur voor de maaltijd stilt bovendien de honger, waardoor je minder eet tijdens de maaltijd en op den duur gewicht kunt verliezen.

 

Uit een onderzoek van 3 maanden blijkt dat deelnemers die 500 ml water dronken voor de maaltijden, 44% meer gewichtsverlies hadden dan de mensen die dit niet deden.


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van water drinken?

 

  • Water stilt de honger
  • Water stimuleert tijdelijk de stofwisseling
  • Water bevat als dorstlesser geen calorieën
  • Water drinken zorgt voor gewichtsverlies
  • Water drinken helpt de nieren om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen
  • Water is goedkoop (kraanwater)
  • Water geeft je energie (gezonde vochtbalans)

 

Het antwoord is duidelijk: voldoende water drinken kan je helpen om sneller af te vallen, vooral wanneer het wordt gecombineerd met een gezond dieet.


In de hypnosepraktijk vraag ik mensen die te weinig water drinken wel eens om de volgende visualisatie te doen:

Stel je eens voor dat jouw vetcellen kleine bootjes zijn, de plaats waar ze zitten zijn de havens. maar er is geen water! De bootjes liggen vast in de modder. Als je wilt dat de bootjes wegvaren uit die havens kan je maar 1 ding doen: water drinken, zo wordt de modder weer een goede rivier en kunnen de bootjes wegvaren.

Reacties